Pro odborníky

ARCHIV BLOGU

ARCHIV NOVINEK

Chat: "Trápí vás problémy se srdcem?" - tyden.cz

Chat: "Trápí vás problémy se srdcem?" - tyden.cz

Léto znamená pro většinu lidí období dovolených. S vysokými teplotami, prudkými změnami počasí a tendencemi k porušování zdravého životního stylu však roste také riziko srdečních selhání. Na jejich vzniku má svůj vliv také vysoký krevní tlak nebo diagnóza poruchy srdečního rytmu, např. fibrilace síní. Jaké jsou nejčastější srdeční poruchy a jak o své srdce preventivně pečovat, vám poradí profesor Miloš Táborský.

Chat

Markéta
Dobrý den, je pravda, že přibývá infarktů u mladších lidí? Četla jsem, že postihuje častěji muže, proč tomu tak je? A jaké jsou příčiny "předčasných" infarktů? Předem děkuji za odpověď, pane profesore.

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Určitě jich přibývá, jednak lepší diagnostikou, dále např. u žen typickou kombinací antikoncepce a kouření. U mužů vidíme vzestup počtu IM u mladých jedinců s rodinnou predispozicí, kouřením, sedavým zaměstnání, vysokým cholesterolem a ve slabších sociálních skupinách. Naopka ti jedïnci, kteří se o zdraví aktivně zajímají, mají IM v mladším věku jednoznačně méně.

Mirek
Dobrý den, je pravda, že pravidelné pití vína výrazně snižuje riziko srdečně-cévních chorob?

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Ano, ale platí pouze u skutečně zdravých jedinců a to v následujím dopor. množství: 1. ženy 2 dcl denně, max. 5 x týdně 2. muži 3 dcl denně, max. 5 x týdně Je jedno, zda se jedná o červéné či bílé víno. Nicméně je nutno akcentovat, že součástí tohoto režimu je i aktivní pohybový režim a snaha dosáhnout. opt. tělesná váhy.

Vašek
Do svých 19 jsem chodil ke kardiologovi, prý mám růstovou šelest. Mohl byste mi, prosím, říct, co to znamená? Děkuji

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Dobrý den, pravděpodobnou příčinou je drobná nedomykavost některé ze srdečních chlopní. Vada byla pravidelně sledována, nicméně v dospělosti se neukázala jako významná , nicméně nadále dopor. ultrazvukové kontroly á 2 roky u zkušeného kardiologa dle bydliště.

Pepa
Dobrý den, je mi 65, v horkých dnech "cítím srdce v krku" a pokouší se o mě mdloby. Mám vyšší tlak - nejčastěji 90/155, ale tep nízký 38 - 50. Ještě mám nedomykavost v levé komoře. Je možná rada takto na dálku?

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Zdravím, jedná se nejspíše o tzv. mitrální, event. aortální insuficienci spojenou s poruchami rytmu. Dopor. vyšetřit v komplexním kardiovaskulárním centru - echo a Holter. Dle výsledků pak zvážit event. chirurgickou korekci chlopně a pokud bude jako arytmie detekována např. fibrilace síní, jistě i ablaci této arytmie.

RUDA (Morava)
Pane profesore, jsem po 2 operacích srdce (v dětství a nedávno) a mám nejen v tomto žhavém létě neustálé a hlavně nepravidelně takové pocity rozběhnutí srdce, nebo jisté přeskakování (střídání slabý a silný tlukot). Cítím to většinou až v krku a motá se při tom hlava, zpocení a chybí i pořádný nádech. Jedno zda v klidu, nebo při chůzi. Přitom holter sice vždy zaznamenává nárazové rozběhy srdce, ale nijak zvlášť výrazné systolické anomálie. Lze takto bez vyšetření zvážit a pojmenovat problém s možným návrhem řešení? Děkuji za reakci a hezký den.

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Vážený pane , vrozené srdeční vady jsou velmi často spojeny s poruchami srdečního rytmu - nejčastěji s fibrilací síní nebo síňovou tachykardií. Důležitý je dokonalý záznam arytmie - dopor. týdenní holterovskou monitroraci - např. mdt.cz, dle výsledku pak kontzultaci s paní Doc. Janou Popelovou, CSc. v KV centru Nemocnice Na Homolce, která je naším nejlepším odborníkem pro vrozené srdeční vady. Je samozřejmě otázkou, jak anatomická situace ve Vašem srdci po 2 operacích event. umožní provedení katetrzační ablace arytmie jako systémové řešení Vašich problémů.

V8
Proč dochází k srdeční arytmii, jak se jí zbavit a může být zhoubná?

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Zdravím, velmi širová otázka. Řada poruch srdečního rytmu vzniká díky vývoji srdečního svalu a typických strukturám - např. fibrilace síní, flutter síní, AVNRT a další. Této skupině říkáme supraventrikulární arytmie a neohrožují nemocného na životě, zpravidla pouze snižují významně kvalitu života, event. fibrilace síní může mít i vážnější následky - např. mozkovou mrtvici. Druhá skupina arytmií - tz¨v. komorové arytmie, nebo tachakrdie se širokým QRS komplexem jsou zpravidla vázané již na existující onemocnění srdečního svalu - např. stavy po infarktu myokardu, tzv. kardiomyopatie a další. Tato skupina již může nemocného významně ohrozit a dokonce může dojík i k úmrtní. Nicméně této skupině arytmií je v současné době věnována velká pozornost a všichni nemocní se sníženou funkcí levé komory srdeční myjí být dne sstandardně zajištěni implantabilním kardioverterem-defibrilátorem.

SF
Jak je nebezpečný malý krevní tlak pro srdeční činnost?

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Nízký krevní tlak u zdravého jedince, typicky u mladých štíhlých žen, není nebezpečný, může veést pouzeb k pocit na omldlení nebo přechodným ztrátám vědomí. Nízký krevní tlak u jedinců s již poškozeným srdečním svalem býv¨á často následkem specifické léčby medikamenty a není z důvodu funkce svalu jako pumpy příliš dobrý. Úpravou medikace se často stav zlepší tak, že dojde k normalizaci tlaku a kavlitnímu životu bez výraznějších problémů.

Dan Kostka
Byl jsem operován kvůli koarktaci aorty, mám být celý život opatrný a mám celý život chodit na kontroly na kardio? A může mít operace aorty psychické či psychatrické následky?

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Stav po operaci koarktace aorty vyžaduje celoživostní péči a pravidelné kontroly. Byla-li operace provedena s dobrým výsledkem, není se třeba obávat horší prognózy či ovlivnění kvality života. U některých, zejména více senzitivních jedinců, může být provedený výkon spojen se strachem o budoucnost a depresivním laděním. Je-li tomu tak, pak doporučuji kontaktovat zkušeného klinického psychologa a na základě analýzy pak např. indikovat moderní antidepresivní léčbu.

Eva Zahradníková
Pane profesore, zdravím. Čas od času se mi stane, že mám svíravý pocit v hrudní kosti,bolest vystupuje od žaludku tak silně, že křeč stoupne až po čelist a skoro mně znehybní - když je to možné a mohu se napít vody, bolest na okamžik ustoupí, snažím se silně kašlat a bušení srdce hlubokým dechem usměrnit. Léčím se s vysokým tlakem(léky tenormin 50 a Kylotan plus H/12,5 mg. Ptám se proto, že ta bolest je někdy až k mdlobám a protože bydlím sama, není to jednoduché.Velmi Vám děkuji za Váš čas a event. radu či pomoc. Přeji klidný víkend. Eva Zahradníková

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Vážená paní Zahradníková, stav, který popisujete si určitě zaslouží podbrobnějšího vyšetření. Protože příčin stavu může být celá řada, je vhodné provést jistě echokardiografické vyšetření, EKG holter , lépe týdenní, event. fibroskopii žaludku a dvanácterníku k vyloučení tzv. hiátové hernie. Obraťe se prosím na zkušeného kardiologa v místě Vašeho bydliště.

vachova
Dobrý den pane profesore, v XI loňského roku mi byla odstraněna paroxysmální supraventrikulárí tachykardie radiofrekvenční ablací. Poté jsem byla bez problémů. V VI 2013 na holteru byly zjištěnySVES a KES. Co mám udělat, abych měla srdce v pořádku? Jak často mám chodit na krev ohledně minerálů? Je mi 55 let Děkuji

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Zdravím, pokud nedojde k znovuobjevení fibrilace síní po provedené katetrizační ablaci a holter detekuje opakované supraventrikulární extrasystoly a dále ES se širokým QRS komplexem /nemusí být nutně komorové/, pak je to obvyklý stav. Doporučuji kontrolu iontů v krvi, jak správně píšete a dále event. substituci kalia a magnesia ve formě tablet. Pokud by Vám extrasystoly přinášely velmi nepříjemné po¨city, dopor. malou dávku betablokátoru - např. Concor Cor nebo Betaloc.

malazu@seznam.cz
Dobrý den, pane profesore, můj manžel je parkinsonik, 63 let, a užívá asi 11 let antiparkinsonika - Mirapexin, isicom, Madopar a Comtan. Nyní mu praktická lékařka naměřila krevní tlak v hodnotách 95/50,. Zdá se mi, že rozpětí hodnot není moc velké. Navíc, když manžel mění polohu ze sedu do vstávání , stěžuje si na tlak do hlavy a závrať Prosím o zhodnocení popsané situace a Váš názor na celou záležitost. Za Vaše odpovědi velice děkuji. Zuzana Malaťáková

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Vážaná paní Malaťáková, léčba Parkinskonského syndromu u vašho mažela je jistě správná. Bohužel léky na tuto dg. často mohou vést ke snížení krevního tlaku. Otázkou je, zda měření krevního tlaku proběhlo technicky vpořádku - měří se standardně 3 x, počítá se průměr 2. a 3. měření. K objektivizaci skutečných hodnot tlaku doporučuji měření TK v domácím prostředí - stačí jakýkoliv standardní kalibrovaný měřič tlaku, hodnoty pak zapisujeme do sešitu. Pokud by se ukázalo, že tlak je trvale a neúměrně snížen, je pak nutno přehodnotit stávající spektrum léků, event. navrhnou tzv. nefarmakologickou léčbu Parkinsonovy choroby - např. mozkovou stimulací - to vše v režii zkušeného neurologa.

Jan
Dobrý den, vážený pane profesore, je mi již přes 40 let, dosud však aktivně sportuji, účastním se přes léto běžeckých závodů. Před dvěma roky jsem byl na zátěžovém ekg, kde mi zjistili hypertenzi při zátěži. 3x jsem měl tlakový holter.Byly naměřeny normální hodnoty. Letos opět zátěžové ekg s výsledkem - hypertenze při zátěži. Bylo mi opět doporučeno vyšetření tlakovým holtrem (dosud jsem nebyl). Jak nebezpečná je hypertenze při zátěži? Mohu dále sportovat? Děkuji.

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Vážený pane Jane, doporučuji provést ambulantní monitorování tlaku - min. 2 x stím, že během monitorovaných 24 hodin budete sportovat se zátěží jako obvykle a den bude reflektovat Vaši normální pracovní i osobní aktivitu. Dle výsledku pak rozvaha o léčbě - ano nebo ne. K posouzení stavu pak doporučuji specializované centrum pro hypertenzi - viz webové strányk, jsou v Praze, Plzni, Olomouci. Nicméně doporučuji jistě pokračovat ve sportu dále, otázkou je samozřejmě míra záteže, kterou budete podstupovat.

MIROSLAV
Je mě 64 a léčim se na vysoký krevní tlak a vyšší cholesterol. Beru prášky od vyššího krevního tlaku, na snížení tepu a proti cholesterolu. V teplejších dnech (o kolo 30° ) se cítím malátný a mírně se mě točí hlava. Stále se cítím unavený a ospalý. Co mám dělat. Předem Vám děkuji za Vaši radu.

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Vážený pane Miroslave, nejpravděpodobnější příčinou je nízký krevní tlak ve dnech extrémních teplot. Léčený hypertonik reaguje na změny tepolot a atmosferického tlaku výrazně citlivěji než člověk s¨normálním krevním tlakem. Doporučuji provádět tzv. selfomonitoring krevního tlaku - opakovaná měření TK v domácím prostředí se zápisem do sešitu. Výsledky pak konzultujete při návštěvě svého kardiologa nebo internisty.

Karel
Chrápu a mám spánkovou apnoe se všemi důsledky např. ospalost, roztěkanost, podrážděnost. Po večerním alkoholovém excesu jsem měl fibrilaci síní a z toho vyplývající arytmii komor. Po společenském večeru prý chrápu daleko mohutněji. Je příčinou arytmie pouze alkohol, nebo se na ní podílí i snížený přísun kyslíku při apnoických pauzách?

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Vážený pane Karle, základním problémem je u Vás nejspíše tzv. syndrom spánkové apnoe (OSA). Dopor. vyšetření ve specializovaném centru neurologickém - např. Neurol. klinika FNOl, I. interní kardioangiologická klinika FN Brno, Neurol. odd. Nemocnice Na Homolce aj. Pokud bude výše uvedená dg. stanovena, pacienti jsou léčeni podáváním kyslíku v nočních hodinách, což výrazně zlepší až minimalizuje jejich obtíže. V některých případech indikujeme i chirurgické řešení např. noní přepážka , patra aj.

Libor
Dobrý den pane profesore. Léčím se s hypertenzí a jsem na sedmikombinaci léků. Teď už 3 týdny mám ale tlak 200/130, nejnižší 190/120. K tomu se v posledních dnech přidala tachykardie kolem 160. Vždy to trvá max. pár hodin, ale už jsem i párkrát omdlel. Můžete mi prosím poradit co s tím? Děkuji. Libor Netucha

Prof. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA
Vážený pane Netucho, osobně bych doporučil rychle hospitalizaci na kardiologii či interním oddělení k nastavení léčby a především k vyloučení tzv. druhotných příčin vysokého krevního tlaku. Pokud vyloučíme sekundrání hypertenzi, jedná se o nastavení medikamentózní léčby za využití moderních - kombinačních preparátů. Je-li i při léčbě hyperzenze nadále reziste¨ntní, provádí nefarmakologickou léčbu - renální denervaci.

 

zdroj: http://www.tyden.cz/chat-s-osobnosti/trapi-vas-problemy-se-srdcem-poradte-se-s-prof-taborskym_498/

1 komentář

Věra

Dobrý den pane doktore, mám fibrilaci síní a v listopadu mám podstoupit katetrizační ablaci. Je mi 62 let, cítím se jinak velmi dobře, ráda pracuji na zahradě. Problém je v tom, že již poslední dobou asi tak týden dostávám arytmi každý den a bolí mne nohy. Mám ji od roku 2010 a beru 3x denně Rytmonorm 150 mg a ráno Betalok 100, Aspyrin protect a draslík. Večer jen Rytmonorm 150 a draslík. Pravidelně téměř ve 3 hodiny ráno a nebo v pět h. mám zase arytmii a trvá tak dvě hodiny. Jak dlouho ten Rytmonorm účinkuje, bych se vás chtěla zeptat a jestli by nebylo dobré si vzít večer třeba dva.Tlak mám 111/71 a puls při arytmii 91 a zachvíli jde dolů na 62. Jinak, prý je víno prospěšné, ale kvůli lékům si ho odpustím a to mám vinařskou školu.Děkuji za odpověď.

Váš komentář k článku